De siste årene har det skjedd en voldsom utvikling innen musikkteknologi. Det har aldri vært enklere for hobbymusikere å ta opp og gi ut musikk, og samtidig med at smartphones og tablets har fått mer datakraft har dette også åpnet for å bruke disse som seriøse musikkproduksjonsverktøy.

De fleste store gitarsoftwareprodusenter lager nå apps både for Apples IOS-univers og det fins også mye for Android. Siden jeg selv kun har erfaring med IOS fokuserer jeg på apper jeg vet er tilgjengelig for dette i denne artikkelen, men jeg antar flere av disse også fins for Android.

Her er de 9 beste appene for gitarister:

 GuitarToolkit

Guitar Tool Kit

Denne appen er en gullgruve, og antakeligvis den jeg har fremme oftest. Den inneholder en svært nøyaktig tuner, avansert metronom, grepsoversikt med forskjellige voicinger (LEGG PÅ LINK TIL FORKLARING) til hvert grep, samt oversikt over alle slags skalaer i forskjellige posisjoner på gitarhalsen. Du har med andre ord en verktøykasse for gitarister i lomma, og den inneholder det meste man trenger.

 

 

Pris: 70kr (men det er vel verdt det, og en investering du neppe kommer til å angre.)

 

Ultimate-Guitar Tabs

Ultimate Guitar Tabs AppUltimate-guitar.com har vi skrevet om i artikkelen 5 beste nettsteder for tabs og grep, og med denne appen har du hele databasen til ultimate-guitar.com i lomma. Med andre ord – du sitter på tabs til det meste av sanger som e gitt ut. Det er rett og slett et genialt verktøy om du ønsker å lære deg en ny sang. Søk opp låten, og vips du har den på skjermen. Du kan transponere sanger til en enklere toneart, sette din egen rating på tab’er, lagre favorittlåter, se akkord-diagrammer og mye mer. Betaler du for Tab-Pro kan du spille av tabs i en egen avspiller, noe som er meget hendig for å høre rytmikk, tempo og timing. Du kan også loope deler av sangen du vil øve ekstra på.

Pris: 21kr

 

Guitar Jam Tracks

Guitar Jam Tracks AppMed denne appen kan du øve på solospill og improvisering, samtidig som du lærer skalaer. Appen spiller av backingtracks med fullt band, og viser deg hvilken skala du kan bruke, og hvor på gitarhalsen du spiller den. Du kan endre toneart og sjanger, og i utgangspunktet får du med oversikt over alle pentatone skalaer, dur- og mollskala. Med in-app-purchase kan du utvide og kjøpe flere skalaer og stilarter.

 

 

 

Pris: 35kr

 

GarageBand

Garageband AppGarageband er velkjent for de fleste med en Mac, og for en stund siden kom Apple også med en egen app for iPhone og iPad. Med garageband har det aldri vært enklere å spille inn egne låtidéer, og det er ikke bare gitar du kan spille inn. Med et enkelt og oversiktlig brukergrensesnitt kan du spille inn piano/synther/orgel, lage trommespor og spille inn vokal. Du kan redigere i etterkant, og eksportere ferdige sanger. Kobler du til gitaren med et adapter som for eksempel iRig får du tilgang til 9 forskjellige amp-simuleringer og effekter, og med det nye «Smart Instruments» er det enkelere enn noen gang å spille inn ting du ikke ville klart å spille inn til vanlig 😉

 

Pris: Gratis

 

AmpliTube

Amplitube AppDette navnet er velkjent for de fleste som har vært borti gitar-plugins for PC og Mac, og Amplitube er sammen Guitar Rig kanskje de største innenfor amp- og effektsimulering.

Med denne appen har du et arsenal av forsterkere og effekter å velge mellom, og det låter faktisk utrolig bra. PS: For å få brukt appen må du koble gitaren til iPhonen ved hjelp av f.eks en iRig, som nevnt tidligere.

Her finner du simuleringer av mange av de mest klassiske forsterkerne og effektene på markedet, og selv om jeg ikke kan gå god for *hvor* likt noen av simuleringene låter, er det ingen tvil om at det låter utrolig bra.

Du har også mulighet til in-app-purchase, og du kan da ekspandere med bl.a. flere forsterkere og effekter og en 4-spors opptaker.

En annen utrolig kul ting verdt å nevne er at det er mulighet for å koble til midi-fotkontroller for å styre effektene med føttene, som et tradisjonelt pedalbrett.

 

Pris: 98kr

 

LICK OF THE DAY

Lick of the DayDette er en knallbra app for å få gitarleksjoner rett på telefonen/pad’en. Og det er ikke hvem som helst som lærer bort. Både Zakk Wylde og Joe Satriani for å nevne et par, har leksjoner her.

Det er videoleksjoner med tabs innen de fleste stilarter.

I tillegg til «lick of the day» har du såklart  mulighet til å kjøpe flere leksjoner fra appen.

 

Pris: Gratis !

 

GIBSON LEARN & MASTER GUITAR APPLICATION

Gibson Learn And Master Guitar AppDette er også en multifunksjonsapp for gitarister; den inneholder både tuner, metronom og et stort akkord-bibliotek. I tillegg er den fullastet av videoleksjoner både for nybegynnere og viderekomne for de som ønsker å lære noe nytt.

 

Pris: Gratis!

 

 

PolyTune

PolyTune AppDa T.C Electronic kom ut med sin PolyTune-pedal for noen år siden var det en liten revolusjon, siden man for første gang kunne få oversikt over alle strengene som var ustemte på en gang. Hvor populær pedalen er vet jeg ikke, men at den kan være veldig nyttig er det liten tvil om.

De har også komt med en egen PolyTune-app, som er svært hendig. Slå an alle strengene samtidig, og du kan umiddelbart se på skjermen hvilke strenger som trengs å stemmes.

 

Pris: 35kr 

 

Songsterr Guitar Tabs

Songsterr AppDenne appen gir deg tilgang til hele Songsterrs tab-bibliotek, mer enn 500 000 låter. I tillegg kan du spille av tabsene med en egen playback-funksjon, veldignyttig!

For mye trommer? Mute trommene og bassen slik at kun gitaren høres. Senk tempoet slik at du kan øve inn de vanskeligste delene.

For å få full nytte av Songsterr Guitar Tabs må du abonnere på tjenesten, og det koster $4,99 i måneden.

 

Pris: Gratis for appen, men månedlig abonnementspris.

 

Hvilke erfaringer har du? Er det noen apps jeg har oversett?  Skriv i kommentarfeltet!