Til alle gitarister; her er de 5 beste nettsidene for tabs og grep til sanger. Tabs er en relativt enkel måte å skrive ned hva man skal spille på gitaren. Hovedforskjellen mellom tabs og noter er at tabs viser hvor og hvordan du skal spille på gitaren, mens noter viser tonehøyde, lengde og rytmikk uten at dette er direkte knyttet til gitarhalsen. Fordelen med tabs i forhold til vanlige noter er at det er lettere å lære seg og skrive ned. Ulempen er at de er  mangelfulle og inneholder begrenset informasjon i forhold til noter. Derfor er man ofte avhengig av å ha låten tilgjengelig for å kunne lære seg rytme og timing.

Om du leter etter siste billboard-hit, klassisk rock eller metal; du finner det meste på disse sidene. Alle sidene her har både fordeler og ulemper ved seg, men et fellestrekk ved alle sidene er at det som ligger ute er brukergenerert. Det vil si at hvem som helst kan laste opp sine tolkninger av hva man skal spille. Dette gjør at man kan finne det aller meste av sanger, men det er ikke nødvendigvis alt som er av like god kvalitet. Derfor gjelder det å vite både hvor man skal lete, og hva man skal lete etter. Her gir vi deg noen tips til de beste kildene til gitartabs på nettet.

1. Ultimate Guitar Archive

Ultimate Guitar Archive

Dette er den desidert største nettsiden for gitartabs på nettet. Her finner du det aller meste av både pop,rock og metal, og de fleste låtene fins i flere versjoner. Grepene og tabsene kan bli lastet opp av hvem som helst, så kvaliteten varierer. De kan også bli lastet opp i forskjellige formater, så det gjelder å vite hva man skal lete etter, og hvordan.

Du kan også velge å bli Plus+ medlem, som gir deg tilgang til en egen del av siden med enda flere gitarleksjoner og en egen «Tab Pro»-avspiller.

Hvordan man finner frem på Ultimate Guitar Archive kommer det en egen bloggpost om i nær fremtid!

2. Songsterr

Songsterr

Dette er en god side, med inndelinger for «beginner», «intermediate» og «advanced». Også på denne siden blir tabsene laget av frivillige medlemmer, men siden har et bra ratingsystem og feil i sanger blir ofte rettet tidlig av erfarne Songsterr-medlemmer.

For de som er  nybegynnere kan tabs-avspilleren virke forvirrende i starten, men når man først finner ut av den er den veldig grei. Et annet stort pluss er at avspilleren spiller av sangen, slik at du får riktig rytmikk (noe som er en svakhet hos gitartabs i utgangspunktet).

Også her kan du bli betalingsmedlem, og få tilgang til flere funksjoner som print, gitarstemmer, metronom, avspilling i halvt tempo og mye mer.

3. Guitar Tabs CC

Guitar Tabs CC

Guitar Tabs CC er en oversiktlig side med tabs til mange populære sanger. Et stort pluss er en top 100-seksjon. Dessverre er ikke tabsene rangert, så en del av det man finner er av varierende kvalitet.

4. 911Tabs

911Tabs

911 Tabs har et oversiktlig og brukervennlig design, og har et godt utvalg tabs – rett og slett fordi den leter opp tabs fra andre sider, og viser disse i en rangert liste. Siden viser også rating på sangene, så du kan finne den mest korrekte versjonen av tab’en du leter etter.

911Tabs samarbeider også med Guitartricks.com, en side med drøssevis av videoleksjoner (betalte).

5. Nortabs

Nortabs.net

Leter du etter tabs/grep til norske sanger, er NorTabs absolutt stedet du bør kikke først (spesielt om du leter etter pop/rock/viser). Utvalget er ganske bra, men selve siden hadde ikke hatt vondt av en litt mer brukervennlig og oppdatert layout.

 

Vet du om andre sider med gode tabs? Legg igjen en kommentar!