Maria (24) har sunget så lenge minnet strekker til, og i mai er hun månedens lærer!

– Jeg er fra en øy i Vesterålen med bare 6 fastboende på. Den yngste etter meg på øya, etter at søsteren min flyttet hjemmefra som 16 åring, var mamma, som er 35 år eldre enn meg. Dermed brukte jeg mye av tiden på å synge og danse. Jeg startet i barnekoret «Sangsprell» da jeg var 8, og senere var jeg med i kulturskolen i Hadsel kommune på sang og keyboard.

På spørsmålet om hvorfor hun begynte å synge er Maria litt usikker, men syntes det var utrolig gøy å synge som barn.

– Jeg drømte ofte om å bli pop-stjerne. Jeg kunne stå timesvis på rommet å synge «I´m a big big girl, in a big big world» av Emilia, sier hun.

Maria husker fortsatt julen hun fikk sin første mikrofon.

– Den ble brukt så mye at 2-3 år etter måtte jeg få en ny igjen!

Å jobbe som lærer

Hvor lenge har du jobbet som musikklærer?

Jeg startet som sanglærer hos Trondheim private musikkskole høsten 2015, og stortrives! Like gøy hver gang når jeg lærer elever noe nytt, og dem mestrer det. I tillegg er folkene som jobber her fantastiske! Jeg har også vikariert litt innenfor kulturskoler i området, i tillegg til at jeg har noen elever privat.

Maria var egentlig bestemt på å ikke fortsette med musikk etter musikklinje og folkehøyskole, og planen var heller ikke å bli lærer.

– Men så erfarte jeg en hendelse hvor jeg instruerte en venninne på folkehøyskolen, og rådet henne om pust og sangteknikk. Da hun mestret instruksjonen min, var det akkurat som tanken om «sanglærer» åpent seg for meg igjen. Dermed går jeg nå rytmisk musikk faglærerutdanning med sang som hovedinstrument på Nord universitet, og skal starte på 3. året til høsten.

Musikk og helsearbeid

Det er flere ting Maria ønsker å oppnå med musikken.

– Jeg har erfart i praksis på sykehjem hvordan en kan nå inn til folk som er sterkt preget av demens, via musikk. Dette har vært en utrolig spennende praksis, så kanskje det blir studier innenfor musikk og helse på meg etter faglærerutdanningen. I tillegg skal jeg ikke legge skjul på at jeg fortsatt liker å utøve musikk, så ønsket om å forbedre og utvikle meg selv er også viktig! Kanskje lykkes man en dag, hvem vet?

Livsglad og utadvendt nordlenging

– Jeg har mange interesser, og er en livsglad og utadvendt nordlending. Reiste jorda rundt på 4 måneder i 2013, så har stor interesse for opplevelser og reise. I tillegg prøver jeg så ofte som jeg har tid til å være i fysisk aktivitet på treningsstudio eller ved å gå en tur. Vesterålen og Lofoten har utrolig vakker natur, med fine fjell som savnes her i Trøndelag.

Hva er ditt favorittband/artist?

– Jeg har ingen favorittartist eller -band, men har en veldig bred musikksmak. Jo mer jeg studerer musikk, jo bredere oppfatter jeg at musikksmaken min blir. Allikevel, det er to artister som har inspirert meg mye. Kari Bremnes, og generelt Bremnes familien har jeg blitt oppfordret til å synge musikk av siden jeg var barn. Dermed har dette blitt en naturlig inspirasjon for meg. I tillegg er musikken og tekstene fantastisk, og ofte kjenner jeg meg igjen i mye av det hun skriver. I senere tid har Susanne Sundfør inspirert meg både med tanke på stemme og musikk. Musikk som har et elektrisk preg, liker jeg.