Vi møter fem år gamle Kaja i undervisningslokalene våre. Her smiler hun, danser litt, og forteller om sine interesser.

– Æ e fem og et halvt år! Sier Kaja stolt, når vi spør henne om hvor gammel hun er. Kaja spiller piano på Trondheim Private Musikkskole, og har spilt instrumentet siden hun var fire år gammel.

– Ja, da må det vær leeeenge sida! Jeg har hatt mange bøker mens jeg har spilt piano. Jeg har hoppa fra en bok til tre andre! Nå er jeg på fjerde pianobok, sier Kaja fornøyd.

– Se, her er den nye! Jeg har mange av de, sier hun, og peker på en oransje bok ved siden av seg.

Hva er det du syns er gøy med å spille piano?

– Å spille sanger som jeg liker.

Hvilke sanger?

– Jeg liker «Ro din båt», og «blomster små, gule blå», sier Kaja, mens hun begynner å synge på sangen.

– «Ro din båt» hadde jeg i den første pianoboka mi, ikke den der borte jeg har nå. En annen en! Kaja peker på boka si, stappfull av noter.

Hvor lenge skal du spille piano?

– Hihi, jeg vet ikke. Men det er gøy nå.

Semesterkonsert

– Jeg har spilt to ganger på semesterkonsertene. En her, og en på den andre plassen, sier Kaja ivrig. Hun mener Rockheim, hvor musikkskolen arrangerte konsert i fjor. 

Var det gøy?

– Ehm, jeg var litt nervøs på Rockheim, for jeg spilte feil en plass. Og så skulle jeg gjøre det to ganger, og det ble hele tida feil. Så jeg var litt nervøs, smiler hun. Men Kaja er enig i at hun klarte seg veldig bra, og hun nikker og smiler.

– Det var gøy da!

Skal du spille på semesterkonserten denne gangen?

– Ja, sier hun stolt.

Hvilke sang Kaja skal framføre vet hun ikke helt enda, men hun gleder seg.

Kinesisk musikk

Kaja liker å klatre i trappene på musikkskolen.

Kaja liker å klatre i trappene på musikkskolen.

Vi spør Kaja hva slags musikk hun liker å høre på, og til det svarer hun enkelt og greit «masse!». 

– Jeg liker faktisk å høre på kinesisk musikk. «Blomster små, gule blå» fins i Kina også. Skal jeg synge den, eller? Kaja bryter ut i sang, og vi får høre hele sangen på kinesisk.

Så flink du er! Så du kan både kinesisk og norsk?

– Ja. Mamman min er fra kina! 

Det tar bare sekunder før Kaja starter å synge igjen, og neste gang er det «Ro din båt» vi får høre på kinesisk. Hun begynner å forklare oss notene fra pianoboka hvor hun fant sangen.

– «Du mitt lille eple» liker jeg også. Den er på kinesisk, og den er veldig lang, og jeg klarer ikke synge den, sier hun.

Mye aktivitet med svømming og dansing

Har du noen andre interesser?

– Jeg liker å gå på skøyter, og på svømming. Men skøytingen er ferdig, så jeg må komme tilbake neste år. Men svømminga skal jeg på i dag og jeg har fått ny!

Har du fått ny badedrakt?

– Neei, jeg har fått nytt svømmekurs.

Har du svømt lenge?

– Ja. Vi lærer forskjellig typer svømming, en gang gjorde vi… jeg skal vise deg! Kaja hopper ned på gulvet og begynner å vise noen svømmetak.

– Vi gjør sånn, og så dukker vi nedover. Og noen ganger gjør vi sånn! Kaja ruller tilfreds rundt på gulvet.

– Jeg liker også dansing. Det har jeg gått på før. Det var flamingo og step-dans. Vi dansa på en konsert, og det var en løve som klemte en stein mot slemmingene, og vi spilte mus og ble lei oss, og så plutselig åpna steinen seg, og så kom vi opp, og da ble musene glade. Det var teater.

– Sunniva og Markella er bestevenninnene mine, og de var også på step. Vi spilte et slag skuespill.

Starter på skolen

IMG_1696– Jeg begynner på skolen i høst. Vi skal ha en fest i barnehagen når vi skal slutte, og så har vi sommerferie. Og så etter sommerferien så går jeg på skolen, sier Kaja.

Hva tror du om å begynne på skolen, da?

– Bra! For jeg har vært på innskriving og det var så gøy. Hvor vi fikk en bok, en tegnebok, og en blyant med to kanter. Den ene siden var rød og den andre siden er blå.

Har du en favorittfarge?

– Ja, mangeee! Turkis. Blå, rød, gul og grønn. Alle regnbuens farger! Og lilla! Og blå, og rosa. Rett som det er er Kaja ute på gulvet igjen, og prøver å slå hjul.

– Jeg klarer ikke slå hjul! En dag i snøhaugen i barnehagen skulle Sunniva lære meg å slå hjul. Og jeg slo nesten hjul, men ikke helt. Kaja illustrerer akrobatikken på gulvet.

– Det er gøy, men man bli litt svimmel av det.

Femåringen smiler bredt, og vinker fornøyd farvel etter intervjuet og pianoundervisningen.