Laura er utvekslingsstudent som i høst reiste fra Spania for å studere ett år i Norge. Hun studerer medisin, og meldte seg på gitarkurs for studenter hos Trondheim Private Musikkskole i januar. Laura forteller at hun meldte seg på kurset av mange grunner, blant annet på grunn av hytteturkulturen hvor man spiller gitar foran peisen.

– Det er veldig flott når man er på hyttetur med gode venner, og man sitter rundt peisen eller bålet og spiller gitar. I hjemlandet mitt Spania er gitaren også populær, men det er ikke så mye hyttekultur som her i Norge. Så når jeg kom meg hit var det mer fristende å lære instrumentet, nettopp på grunn av denne kulturen.

Hun forteller også at hun ønsker å lære å spille andre instrumenter i framtida, og da er gitarerfaring et godt grunnlag.

– Jeg ønsker faktisk å lære å spille fiolin en dag! Jeg har ingen musikalsk bakgrunn og har ikke praktisert noen instrumenter tidligere, bortsett fra blokkfløyte på skolen, så å lære å spille gitar kan være et godt første steg i prosessen om å lære å spille flere instrumenter.

Gitar er kanskje også er det letteste å lære seg i en slik prosess, mener Laura. I tillegg er ikke gitarspilling avhengig av språk, da noter og grep på gitaren er det samme på alle språk. Det gjør det lettere når hun selv kun snakker engelsk og spansk.

– Enda en faktor som fikk meg til å melde meg på var at jeg tenkte; med en gang man faktisk lærer seg å spille kan man ta en pause i hverdagen hvis man er stressa, og bare spille, synge og skrike, og bare slippe seg løs, sier hun.

Lærte mye
I begynnelsen av kurset var Laura ganske nervøs.

– Jeg var litt bekymret for at 45 minutter med undervisning var litt for lite. Jeg trodde at jeg ikke kom til å klare å lære noe på så kort tid fordi jeg aldri hadde spilt gitar før. Men jeg oppdaget at selv om undervisningen bare varte i 45 minutter, viste det seg at vi hadde mye tid. Det var tid for alt; å stille spørsmål, øve, lære nye ting. Jeg er en sånn person som liker å stille spørsmål ved alt, og jeg var komfortabel nok til å gjøre det også, fordi læreren blant annet var så god på å svare og forklare.

Annet som bekymret Laura var språket.

IMG_1928– Jeg snakker jo ikke norsk, og var dermed nervøs for hva jeg kom til å få ut av det. Jeg har erfaring med at nordmenn av og til syns det er ubehagelig å snakke på engelsk, og jeg må ofte aktivt spørre om en oversettelse. I noen tilfeller ønsker vedkommende i verste fall ikke å snakke engelsk i det hele tatt. Det viste seg at det skulle gå helt fint på gitarkurset, fordi læreren allerede fra første dag snakket og forklarte meg alt på engelsk. Læreren, Anders, gjorde dette som «grunnlag» første undervisningstime. Noen mennesker har vanskeligheter med å oversette setninger fra norsk til engelsk, men Anders snakket alltid på engelsk. I tillegg, hvis noen medelever spurte spørsmål på norsk, oversatte han alltid dette for meg. Det er jeg virkelig glad for!

Trivdes på gitarkurs.

– Jeg har vært i alle undervisningstimer, og likte det godt. Jeg trivdes virkelig med kurset, fordi det var et trygt sted. Læreren pleide å vite spørsmålene våre før vi fikk stilt dem, så mange ganger fikk han forklart alt før vi rakk å spørre. Så ja, jeg hadde definitivt en super tid under kurset.

Laura syns hun har fått et godt grunnlag for å lærer videre, og spille selvstendig.

– Det som var flott var at vi tok et nytt steg for hvert kurs, noe som var veldig strukturert. Rytmen til kurset, og måten man utviklet ferdighetene sine, var veldig god. Det hele fulgte en logisk struktur.  Dermed fikk man følelsen av at kurset var godt lagt opp, og at læreren virkelig hadde forberedt seg og visste hvordan man skulle legge opp et kurs.

– Jeg vil definitivt anbefale kurset til andre studenter! Til og med internasjonale studenter, og ikke bare norske. Språket var ikke et hinder i det hele tatt.

Laura syns atmosfæren under kurset har vært veldig fin, og trygg.

–For meg var det viktig å føle meg likeverdig som de norske studentene, siden jeg er en utvekslingsstudent. Jeg følte meg veldig godt tatt i mot, så det stod til forventingene. Dermed vil jeg anbefale kurset på det sterkeste for internasjonale studenter! Det var veldig ålreit å lære å spille gitar!

Å starte fra skrætsj

– Jeg hadde ingen erfaring med å spille gitar. Så det var veldig bra å starte helt fra skrætsj. «Dette er en gitar, dette er strengene på gitaren».

– I begynnelsen var jeg ikke klar over at man må ha så mye fleksibilitet i fingrene for å håndtere alle grepene. Men overraskende nok utviklet man denne ferdigheten mens ukene gikk, ler Laura.